czwartek, 25 marca 2010

Kluski śląskie

To regionalne danie ze śląska. Proste, ale pyszne. Kluski śląskie mogą być podstawą obiadu. Pasują do różnego rodzaju pieczeni, gulaszy, sosów i surówek. Ale według nas najlepiej smakują jako danie główne, gdy są okraszone zrumienioną na smalcu cebulką. Do tego kubek mocno schłodzonego mleka i... mmmmm raj dla podniebienia.

Kluski śląskie
Kilogram ugotowanych ziemniaków
Szklanka mąki ziemniaczanej
Dwa jaja
Sól do smaku

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Potem, gdy wystygną przepuszczamy przez praskę albo maszynkę do mielenia. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, jaja, solimy i szybko i energicznie zagniatamy ciasto. Gdy zacznie odklejać się od rąk, dzielimy ciasto na 3 części i każda oddzielnie rolujemy w długie wałeczki. Następnie wałeczki kroimy na małe części, a z każdej z nich oprószonymi mąką dłońmi formujemy małe kulki. Kuleczki rozpłaszczamy wyciskając w środku każdej z nich dziurkę palcem.
Kluski wrzucamy do osolonego wrzątku, a gdy wypłyną. zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 2-3 minuty. Śląskie wyciągamy z wody za pomocą łyżki cedzakowej i krasimy usmażoną cebulką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz