wtorek, 6 kwietnia 2010

Schab ze śliwkami i warenikami


Soczyste i aromatyczne mięso o zdecydowanym smaku, złamanym słodyczą śliwek. Doskonałe danie na świąteczny stół, jak również na zwykły obiad. Łatwe do przyrządzenia. Zawsze się udaje. Polecam.
 
1,5 kg schabu bez kości
śliwki suszone, miękkie
2-3 ząbki czosnku
mieszanka ziół - majeranek, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, sól, pieprz

Schab moczymy w wodzie z przyprawami przez 2 dni. Naczynie z mięsem trzymamy w lodówce. Następnie wyjmujemy schab, osuszamy w ścierce lnianej lub papierowych ręczniczkach. W środku mięsa, za pomocą ostrego, wąskiego noża lub drewnianego trzonka łyżki robimy otwór, do którego wpychamy suszone śliwki - ile się da. Potem obtaczamy mięso w przyprawach wyjętych z wody, w której się moczyło.Następnie schab zawijamy w folię aluminiową lub wkładamy do foliowego rękawa do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 60 minut.
Po upieczeniu mięso odstawiamy na 20 minut i dopiero po tym czasie odwijamy je z folii i podajemy.

Do schabu podawanego na ciepło doskonale pasują wareniki, zwane też pampuchami, do których wykonania potrzebne są:

kilogram maki
około 1/2 litra mleka
10 dkg drożdży
3 całe jajka
2 zółtka
1/4 kostki masła roślinnego
pół szklanki cukru

Mleko podgrzewamy. Drożdże rozbijamy z 5 łyżeczkami cukru i 4-5 łyżkami ciepłego mleka. Masło roślinne rozpuszczamy w pozostałym ciepłym mleku (w razie potrzeby jeszcze podgrzewamy). Jajka ucieramy z pozostałym cukrem. Gdy drożdże wyrosną wlewamy do maki, dodajemy utarte jaja i mleko z masłem (nie wlewamy od razu wszystkiego, tylko w małych porcjach, by ciasto nie stało się zbyt rzadkie). Dokładnie wyrabiamy ciasto, gdy będzie odklejać się od rąk i bedzie gładki i lsniace - jest gotowe. Wyrobione ciasto zostaiwamy na pół godziny do wyrosnięcia. Potem po kawałku odrywamy ciasto i formujemy bułeczki. Układamy je obok siebie na powierzchni opruszonej maką, by tam jeszcze troche podrosły. Teraz bierzemy sito lub gazę i umieszczamy je na garnku z wodą. Wodę doprowadzamy do wrzenia, a potem pojedynczo kładziemy pampuchy na "parujacym" sitku i w miedzyczasie odwracając na drugą stronę , parujemy przez ok 10 minut.

Wareniki sa doskonałe z mięsem, polane sosikiem i podawane z surówka, np, z czerwonej kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz