wtorek, 6 kwietnia 2010

Biszkopt z jabłkami


Pyszne, leciutkie, mało słodkie ciasto z dużą ilością jabłek i bez odrobiny tłuszczu. A do tego banalnie proste do zrobienia.

4-5 dużych jabłek
szklanka mąki
3/4 szklanki cukru pudru lub zwykłego cukru
2 jaja
łyżka śmietany (ja dodaję 12%) 
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie dodajemy do niej mąkę, proszek do pieczenia, łyżkę śmietany i dokładnie ucieramy aż składniki się dobrze wymieszają - masa będzie dość gęsta, ale tak ma być. Potem, dodając szczyptę soli, ubijamy pianę z białek. Dodajemy do powstałego już ciasta, delikatnie mieszając łyżką aż do powstania gładkiej, dość rzadkiej masy.
Tortownice albo blaszkę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy jabłka, rozprowadzając je równomiernie. Następnie jabłka zalewamy ciastem i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz