Kluski śląskie
Kilogram ugotowanych ziemniaków
Szklanka mąki ziemniaczanej
Dwa jaja
Sól do smaku
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Potem, gdy wystygną przepuszczamy przez praskę albo maszynkę do mielenia. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, jaja, solimy i szybko i energicznie zagniatamy ciasto. Gdy zacznie odklejać się od rąk, dzielimy ciasto na 3 części i każda oddzielnie rolujemy w długie wałeczki. Następnie wałeczki kroimy na małe części, a z każdej z nich oprószonymi mąką dłońmi formujemy małe kulki. Kuleczki rozpłaszczamy wyciskając w środku każdej z nich dziurkę palcem.
Kluski wrzucamy do osolonego wrzątku, a gdy wypłyną. zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 2-3 minuty. Śląskie wyciągamy z wody za pomocą łyżki cedzakowej i krasimy usmażoną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz